Skansegutten.no

 

 

Skansens Bataljon

 

 

Skanseguttenes Forening

 

Verdens stiligste buekorps
SKANSENS
BATALJON
stiftet 22. mai 1860

 

:.Rapport fra London.:

 


Rapporter fra London 2016

 


Rapport dag 3

 

21. juni

 

På den tredje dagen sto Skanseguttene også opp tidlig for å innta en bedre frokost i hotellets fine frokostsal. Egg og bacon, pølser, eggerøre, bønner (for noen også sopp!) ble fortært på klassisk engelsk manér, før det nok en gang var avgang mot storbyen. Etter toget hadde tråklet seg frem til Waterloo Station spaserte så guttene på rekke ned mot piren ved London Eye, hvor de praiet en båt sigende i østlig retning.

På det lille Cruise ble Skanseguttene guidet forbi diverse severdige bygninger, og gjorde store øyne da de nådde sin destinasjon: - Er det den svunne med aldri glemte Helteborg som har strandet ved Themsens elvebredd?! De forsto imidlertid raskt at det var den kanskje noe mindre ekstraordinære, men likevel interessante og historiske søsterborgen The Tower of London, bygget i år1078, de hadde fått øye på.

 

Inne på The Tower sammenlignet Skanseguttene de kongelige kronjuveler opp mot sine egne ordner og medaljer, før de undersøkte borgens ulike rom. Slagerne fattet umiddelbart en urovekkende interesse for bygningens mange torturkamre, til offiserenes nervøse blikk. Turkomiteen benyttet også anledningen til å fortelle litt om borgen, som tidligere hadde vært benyttet til fengsel, sin lange historie, til guttenes store interesse. Spesielt var det mange måpende fjes na turleder Jan-Frode Grønvigh kunne fortelle at hans egen morfar, Lord Gaffa, hadde sittet fengslet i borgens vestlige fløy i tidsperioden mellom år 1455-1512, etter han hadde forsøkt å sprenge det engelske parlament i fillebiter etter en disputt med stedets kantinepersonell.

Etter timer innenfor borgens murer og en liten lunsj var Skanseguttene gått lei Themsens nordlige bredd, og praiet enda en båt, for å komme seg tilbake til det hjemlige Kingston. Endelig ble dagen avsluttet med et herlig italiensk måltid, før marerittene om Lord Gaffa sirkulerte i de unges sinn gjennom natten.

 


Rapport dag 2

 

20. juni – Første dag i London.

 

Om mandagen våknet Skanseguttene til vante forhold: Det skulle regne på den omfattende sightseeingdagen i London sentrum. Men de gamle turlederne hadde vært ute en regnværsdag før, og gikk snarlig ned til det lokale sentrum og kjøpte regnponsjoer. Ferdig utstyrt vendte så en samlet gjeng nesen mot London, hvor en lengre vandring samt to museeumsbesøk sto på programmet. Siden Skanseguttene som de noen ganger er var litt forsinket, dro de direkte – først med tog, deretter via metroen – til Buckingham Palace, for å inspisere vaktskifte der. Men hva møtte de velkledde guttene fra regnbyen? Pysene som vokter dronningen ville ikke ut i regnet! Skanseguttene vandret skuffet videre, og etter å trålet forbi The Horseguards, Downing Streeet, Big Ben og parlamentet, gikk sulte Skansegutter over Westminister Bridge, og inntok et bedre måltid. Selv det garvede personalet på McDonalds fikk bakoversveis når turkomiteens representant bestilte 44 Big Mac, med pommes fritt og brus, men Skanseguttene ble mette og var klare for neste etappe.

 

Etter en rask tur med metroen dukket Skanseguttene så opp på Science Museum hvor de oppmerksomt inspiserte de lokale romskip, gamle tog, og den ellers tekniske utvikling verden har vært gjennom fra bataljonens begynnelse i 1860. Men guttene var ikke ferdig! Etter en liten is-pause gikk turen til nabobygningen hvor den kanskje mindre aktuelle, men likevel også interessante tiden før bataljonens stiftelse var utstilt – det flotte Natural History Museum. Der britene lot seg skremme hevet ikke Skanseguttene et øyebryn, verken av de skumle dinosaurene eller jordskjelvsimulatoren, men de betraktet både verdens opprinnelse og dens oldtidskapninger med reservert interesse.

Etter mange timer tilbrakt i storbyen var det deilig å komme tilbake til hotellet – hvor bomhjemsel ble lekt før Skanseguttene igjen trakk seg tilbake, med tanker om hvordan de skulle stemme ved fredagens Brexit-valg, og morgendagens tur til Tower of London.


Rapport dag 1

 

19. juni – Avreisedag.

Søndag 19. juni reiste 44 (et sårt frafall grunnet en enda sårere ankel ble meldt inn dagen før) skansegutter på tur. Vi startet tidlig på morgenkvisten, og det var mange trøtte skansetryner (og foreldretryner) å se på Flesland ved oppmøte 6:45.


Innsjekking gikk som en drøm, tross de sedvanlige slagerproblemer: ett glemt pass; 4 rullebrett – hadde vi spesialbagasje?

 

Etter en kjekk flytur og litt bussventing kom vi omsider frem til lunsjservering på hotellet tidlig på formiddagen. Ferdig innsjekket ble rommene fordelt: Slagerne i første etasje, soldatene i tredje, turlederne og offiserer med god oversikt for sine alvorlige blikk.

 

Offiserene ledet så guttene en tur ned til sentrum i Kingston – et slags blandingstettsted mellom Fana og Voss – der de fikk kjøpe brus og chips og andre eksotiske varer. Middagsappetitten var nok derfor ikke helt på topp senere, noe som for øvrig passet greit ettersom kveldens utvalgte pizzaresturant var særdeles treg med servering. Slitne gutter gikk til slutt overraskende rolig og lydig til sengs og ikke en lyd kunne høres gjennom natten.© 2000-2007 Skansens Bataljon & Skanseguttenes Forening,
Skansen Brannstasjon, Øvre Blekevei 1, 5018 Bergen.

Design og drift Lars Petter Jørgensen

Lyst å bli skansegutt?

 

Meld deg inn i verdens stiligste buekorps; Skansens Bataljon. Hos oss får du være med på
mye moro!

[Les mer]


Korpsets navn er Skansens Bataljon, og dets formål er å samle gutter i godt kameratskap, samt å oppdra dem til veldisiplinerte gutter, som likeledes blir øvet i eksersis og idrett.

§1
Lover for Skansens Bataljon.

Hva er så lystelig å gå som marsjparaden oppå Skansen, hvor Fløyfjell skuer ned derpå, og skogens trær, de vakter står. Mens fanegarden bærer de gamle faner frem og hjem, de unge med geværer alltid ring vil slå om dem.

1. vers "Marsj for Skansens
Bataljon".