Skansegutten.no

 

 

Skansens Bataljon

 

 

Skanseguttenes Forening

 

Verdens stiligste buekorps
SKANSENS
BATALJON
stiftet 22. mai 1860

 

:.Marsjrapporter.:

 


Rådets rapport
Sesongen 2016


 

Publisert 7. juni 2016
12. marsjdag 17. mai - Grunnlovsdagen

Denne dag var det klart for 12. Marsjdag. Det var Grand Galla, og nelliker på kragen til offiserer og slagere. Det var nemlig klart for en av årets største dager, grunnlovsdagen 17. Mai I år var det feiring av 202-årsjubileumet for den norske grunnlov, som stod på programmet. Tradisjonen tro ble det kanonsalutt fra Skansen klokken 07:00, hvor offiserer møtte i uniform i god tid før dette. Ved kanonsalutt ble det ``giv akt`` for offiserer og mulig å observere for publikum.

Det var frokost i brannstasjonen for dem som ønsket og hadde bestilt, mens rådet tok turen til en egen frokost hjemme hos sjefen. De menige møtte opp på Skansen klokken 08:40, og mange kom langveis fra, til denne store dagen. Mange som vanligvis ikke er aktivt med på marsjdager, var denne dagen med for å støtte oppom korpset. Man kunne ved start telle 17 slagere (ny rekord) og et totalt antall skansegutter på 59 stykker. Dette var man godt fornøyd med.

Etter oppstilling på Skansen utenfor brannstasjonen, ble det kransnedleggelse ved bautaen. Det ble 1 minutts stillhet, mens buekorpset stod i giv akt for å minnes de 9 skanseguttene som falt under 2. Verdenskrig, alle i år 1940.

Herifra gikk marsjen ned Skansesvingene og direkte inn på Christi Krybbe Skole. Der vi møtte Sandvikens og Fjeldets bataljoner. Skansen var det største korpset og tradisjonen tro ble det slagerkonk mot de to andre korpsene, Sandvikens og Fjellets puttet opp en god kamp, men Skansens kom seirene ut av slagerkonkuransen.  

Klokken 10:30 marsjerte korpsene ut av Christi Krybbe Skole. Sandvikens først, Fjeldets etterpå og Skansens til slutt. Marsjen gikk til Nygaten via Kongs Oscars gate, hvor det ble venting for å kunne marsjere inn i flaggtoget. Vi var tidlig ute, og vi skulle ikke tre inn i flaggtoget før 11.00

Når vi kom inn i flaggtoget, gikk marsjen til Torgallmenningen via Gamle Bergen Brannstasjon hvor Bergensavisens buekorpsjury sto klar for å dømme årets beste buekorps. Herifra gikk marsjen videre i flaggtoget, via Strandgaten og Bryggen. Herifra marsjerte en ut av flaggtoget og satte kursen tilbake mot Skansen. Vi marsjerte da opp til Skansen via Mariakirken, Øvregaten og Skansesvingene. Vel tilbake på Skansen ble det avsluttet med parade for fanen klokken 12.50

Man hadde da marsjert i 4 timer. Dagen ble vellykket avsluttet, og man kunne dagen derpå lese i Bergensavisen at Skansens Bataljon kom på en delt 3.plass i rangeringen av beste buekorps sammen med Nygaards Bataillon og Mathismarkens Bataljon. Slagergjengen fikk skryt av buekorpsjuryen for og ha trommet bedre en på mange år og for utholdenheten sin. Soldatene fikk skryt for god marsjering og juryen hadde også observert at guttene har det gøy på linje.

 Adjutant Thomas Vågenes


 Publisert 7. juni 2016
11. marsjdag 14. mai

11. marsjdag stilte 32 skansegutter på linje på Skansen. Det var idag klart for eksersis og oppvisningsøving ettersom det forrige eksersisdag, ble tur på Peppes Pizza. Det ble pelotongfordeling med eksersis, og øving på del 1 av oppvisningen. Til å begynne med hadde man ikke øvd på del 1 før, og dette gikk da dårlig. Det ble da pelotongfordeling hvor man øvde på dette, og etter 30 minutters øving var det igjen klart for noen runder med øving på oppvisningen med hele korpset. Det gikk da greit nok, men 2 øvinger måtte til, før det gikk bra og man ble fornøyd.

Været var ikke helt med oss idag heller, det var en del sol, men den kalde nordavinden ødela stemningen. Denne dagen var det også Skansecafe, men denne ble holdt inne i brannstasjonen.

Man avsluttet klokken 15.00 etter å ha vært på linje i 2 timer, med parade for fanen. Neste marsjdag som da sto på programmet, var selveste grunnlovsdagen vår, den 17.mai .

 Adjutant Thomas Vågenes


 Publisert 7. juni 2016
Onsdag 11. mai - Eksersistrening

Denne onsdagen var det etter sesongprogrammet klart for eksersis på Skansen og øving på vår oppvisning til fellesoppvisningen med SSS-alliansen, men disse planene ble imidlertid lagt om. Det ble bestemt at vi skulle på Peppes Pizza på Ole Bulls Plass for bespisning denne dagen, noe som ble holdt hemmelig for de menige*

Denne onsdagen stilte skanseguttene på linje, spent på hva denne overraskelsen kunne være. Da kunne sjefen fortelle at det denne dag ble marsjering til Peppes Pizza på Ole Bulls Plass for bespisning. Marsjering gikk dirkete til Peppes Pizza, via Vetrlidsalmenningen og Torgallmenningen. På Peppes Pizza ble det brus eller vann, og ulike typer pizza, slik at alle fikk en pizza dem likte. Her var det god stemning, og etter 1 time på Peppes Pizza, ble det oppstilling utenfor, og marsjering tilbake til Skansen via Torgallmenningen og Vetrlidsalmenningen.

Vel tilbake på Skansen klokken 20.00 ble det avsluttet for dagen med parade for fanen, selv om det var noe vind og overskyet, tittet det litt sol frem av og til.

 

 

* Soldater, slagere og andre som ikke er offiserer

 

 Adjutant Thomas Vågenes


Publisert 8. mai 2016
10. marsjdag 7. mai

13.marsjdag, 7 mai, var det klart for en vanlig marsjdag. Idag var det full uniform og en runde i strøket. Slik som værmeldingene lenge hadde lovet, ble det sol, varme og vårstemning på Skansen. Med varm vind, sol og god temperatur kunne det neppe bli bedre. Klokken 13 stilte skanseguttene på linje. Vi marsjerte ned Skansesvingene, ned Steinkjellerbakken, forbi Støletorget og inn i Ladegården. I Ladegården tok vi ``sløyfen`` før vi fortsatte marsjen opp igjen mot Skansen.

På vei opp Wergelands Gate passerte vi Meny på Støletorget, hvor adjutant fikk i oppgave å kjøpe is til skanseguttene. Adjutanten kjøpte inn rikelig med is, og vel tilbake på Skansen ble det en kjapp og kort pelotongfordeling før vi samlet guttene rundt Skansedammen og nøt isen i solskinnet. På Skansen hadde også foreldregruppen kafe, og denne var ute, like greit ettersom det var sol og masse turgåere forbi Skansen. Da alle guttene var vel forsynt med is, ble dagen avsluttet med parade for fanen.

Denne dagen kunne neppe bli bedre, med varm vind, varm temperatur, sol, is, staute skansegutter i gatene, bra antall skansegutter, A-ha konsert på Koengen, og en overraskende bra Brann-kamp da Brann vant 1-0 mot Start...

 Adjutant Thomas Vågenes


Onsdag 4. mai  - Eksersistrening

Rapport mangler


Publisert 2. mai 2016
9. marsjdag 30. april – Søndagskorpsenes Fellesmønstring

9.marsjdag satte bataljonen ny rekord i antall skansegutter på linje. Man kunne telle hele 41 skansegutter på linje. Blant slagergjengen ble det også satt ny rekord, med 11 slagere på linje.

De menige møtte opp på Skansen klokken 15.00 Marsjen startet like etter klokken 15:15 hvor turen gikk direkte til Festplassen, via Kong Oscars gate. På festplassen skulle vi møte 6 andre søndagskorps, for en fellesmønstring for søndagskorpsene. På festplassen stilte alle buekorpsene opp i en firkant, hvor det ble sjef og adjutant for front, for å organisere hvordan man skulle gjennomføre marsjen gjennom sentrum.

Alle buekorpsene samlet seg til ett stort korps. Først i rekken gikk de 7 sjefene, så kom adjutantene bak dem, deretter hellebarder, så fanegarden, så soldater og til slutt alle slagerne. Marsjen gikk fra festplassen og gjennom Bergen via Engen, Teatergaten i retning strandgaten, før vi svinget inn på strandgaten og fortsatte kursen mot Torgallmenningen. Fra Torgallmenningen ble det marsjert tilbake til festplassen. Her stilte alle de 7 korpsene opp som ett korps. Det ble sjefer og fanebærer for front, og felles faneparade før marsjen gikk tilbake til Skansen.

Tilbake på Skansen 17.45, ble det avsluttet med parade for fanen, og hotdog og saft til de aktive. Som vanlig var været med oss, selv om skyene sperret for solen.

Adjutant Thomas Vågenes


Onsdag 27. april - Eksersistrening

Rapport mangler


Publisert 2. mai 2016

8. marsjdag 23. april

Lørdag 23.april, 9.marsjdag, stilte 27 skansegutter på linje på Skansen. Til tross for større snøbyger tidligere på dagen, var været med oss også på Lørdag, og fru Sol tittet frem! Det var klart for marsj i strøket, men grunnet at det ble lagt opp til eksersis og øving på oppvisning etter runden i strøket samme marsjdag, sløyfet vi ``sløyfen`` i Ladegården. Vi gikk forbi Ladegården, og direkte opp igjen til Skansen i Henrik Wergelands gate. Etter marsj i strøket ble det eksersis og øving på oppvisningsøving, da det var noe høyere antall skansegutter på linje enn marsjdagen før (eksersistrening 20.april 2016, se referat). Samme dag kunne man høre flere buekorps marsjere i Bergen sentrum, blant annet Wesselengens buekorps som hadde eksersis ved sine lokaler.

På oppvisningsøving viste de menige god innsats og en god jobb. Det gjenstår fremdeles en del øvinger og eksersis før oppvisning i SSS-alliansen. Det ble øvd på del 1 av oppvisningen flere ganger. Det ble så avsluttet med parade for fanen like før klokken 15, etter en marsjdag med staute, dyktige og flinke skansegutter.

Adjutant Thomas Vågenes


Publisert 2. mai 2016

7. marsjdag 16. april

7.marsjdag var det klart for den store dagen alle aktive skansegutter hvert år gleder seg til, nemlig ``Sjefens overraskelse``. På forhånd måtte denne overraskelsen bli røpet og avslørt av sjefen, ettersom vi skulle i badeland, og guttene da måtte ha med seg badetøy.

Klokken 13 møtte 38 aktive skansegutter på linje, og satte ny rekord i antall skansegutter på linje denne sesongen. Som vanlig var været med oss. Til tross for meteorologenes varsler om regnbyger på dagen, var solen med oss, hele veien. Skanseguttenes badesekker og utstyr ble kjørt med bil fra Skansen til AdO arena, hvor vi badet denne dagen. Vi marsjerte fra Skansen og til AdO arena, med også ny rekord i antall slagere på linje. Ved oppstilling for marsj fra AdO arena og tilbake på Skansen, kunne en telle hele 7 slagere på linje! Vi ankom AdO arena, og fikk informasjon og sikkerhetsinstrukser fra en ansatt badevakt der. Etterpå ble det skifting til badetøy i garderoben, og bading i badelandet. Her var det oppvarmet basseng, barnebasseng, vanlig svømmebasseng, badebasseng, og basseng med hoppeslott i tilegg til to vannsklier.

Vi fikk en drøy time i bassenget før vi tredde opp for å kle på oss uniformen igjen. Før oppstilling ble det is til de aktive, og badesekker ble satt i bil for å kjøres til Skansen. På marsj fra AdO svømmearena og tilbake til Skansen kunne bergensere Lørdag se staute skansegutter marsjere bortover byens gater.

Vel tilbake på Skansen, litt forsinket med 30 min, ble det parade for fanen i solskinnet som traff Skansen. En vellykket dag, med ny rekord i både antall aktive, soldater og slagere.

Adjutant Thomas Vågenes


6. marsjdag 9. april

Rapport mangler5. marsjdag 19. mars


Rapport mangler


4. marsjdag 12. mars - Kinodag

 

Rapport mangler


Publisert 2. mai 2016
3. marsjdag 5. mars

3. marsjdag stilte 27 skansegutter på linje.  Det fine været var med oss, men mange av Skanseguttene hadde nok tatt turen til fjells i det fine været.  Grunnet været som var med oss ble det noen få endringer i planene.  I stedet for å ta turen i strøket, valgte vi å ta turen ned til Bryggen.  På vei ned Skansesvingene til Vetrlidsallmenningen, møtte vi på medlemmer fra Fjeldets Bataljon, som også skulle ut å marsjere.  Vi marsjerte gjennom Bryggen og opp igjen til Skansen via Mariakirken.  Ved Mariakirken møtte vi offiserene fra Dræggens Bataljon, som også sto klare til å stille opp.  Også de skulle marsjere denne dagen.  Vi marsjerte så opp til Ladegården, men tok turen innom Meiermarker.  Herfra gikk turen direkte til Skansen, hvor det ble parade for fanen.  I brannstasjonen hadde foreldregruppen laget til Kafé, med masse god mat til både de sultne Skanseguttene, deres familier og andre turgåere eller sultne.  En vellykket dag med særdeles godt og fint vær!

Adjutant Thomas Vågenes


Publisert 2. mai 2016
2. marsjdag 27. februar

2. marsjdag gikk turen i strøket. 36 skansegutter stilte på linje i full uniform, før vi begynte å marsjere ned Skansesvingene, ett kvarter etter klokken rundet 13. Til tross for snøbyger tidligere på dagen, hadde vi flaks i dag også, da det var opplett mens vi marsjerte.  Samtidig og imens bataljonen marsjerte, var det informasjonsmøte om Landturen/Londonturen 2016 for foreldrene til Skanseguttene, i regi av Turkomiteen.

Turen gikk ned Skansesvingene, før vi marsjerte til Ladegården for å ”ta sløyfen”.  Dette fungerte svært bra, og soldatene og slagerne gjorde dette veldig fint og riktig.  Turen gikk så tilbake til brannstasjonen, hvor det ble pelotongfordeling med eksersis, samtidig som foreldregruppen hadde møte angående Skansecafé.  Klokken 14.40 avsluttet vi med parade for fanen, utdeling av hefter for påmelding til landtur, samt buljong og vafler etterpå.

Adjutant Thomas Vågenes


Publisert 2. mai 2016
1. marsjdag 20. februar

Lørdag 20. braket det løs! 38 aktive fra verdens beste buekorps stilte på linje, til tross for store snøbyger tidligere om morgenenen, var det opplett på formiddagen/ettermiddagen da Skansens Bataljon marsjerte gjennom byens gater og smau. Marsjen gikk tradisjonen tro til Rothaugen Skole, hvor det ble bespisning og foreldregruppen hadde gjort klart for de 38 staute skanseguttene.

De menige stilte på linje klokken 13, hvor turen gikk ned Skansesvingene og Vetrlidsallmenningen, før vi tok runden innom Torgallmenningen. Derfra marsjerte vi direkte til Rothaugen, via Øvregaten og Ladegårdsgaten.

 

Vi ankom Rothaugen en god stund etter klokken rundet 14, men allikevel i tide for de nytrekte pølsene som foreldregruppen hadde laget til og trekt. Foreldre, familie, gamlekarer, venner og andre som fulgte korpset var også med i forsamlingen på Rothaugen, hvor det var hot dog, brus, kaker og gode kjeks. I tillegg til presentasjon av Rådet, hadde vi også den såkalte ”venstr om – høyr om” leken, hvor en skal følge kommandoene til en offiser riktig. Gjør en feil, er en ute av leken. Til slutt står en igjen av de 4 deltakerne, og vinner leken.

 

Etter endt forsamling på Rothaugen, gikk marsjen direkte til Skansen, mens vi på veien ”tok sløyfen” i Ladegården.

Vel hjemme på Skansen ble det avsluttet med parade for fanen, utdeling av sesongprogram og varm kakao i brannstasjonen.

En takk til alle som fulgte og bidro korpset på deres første marsjdag!

 Adjutant Thomas Vågenes


 

 

 


ARKIV:
Sesongen 2012

Sesongen 2011
Sesongen 2010
Sesongen 2009
Sesongen 2008


© 2000-2007 Skansens Bataljon & Skanseguttenes Forening,
Skansen Brannstasjon, Øvre Blekevei 1, 5018 Bergen.

Design og drift Lars Petter Jørgensen

Lyst å bli skansegutt?

 

Meld deg inn i verdens stiligste buekorps; Skansens Bataljon. Hos oss får du være med på
mye moro!

[Les mer]


Korpsets navn er Skansens Bataljon, og dets formål er å samle gutter i godt kameratskap, samt å oppdra dem til veldisiplinerte gutter, som likeledes blir øvet i eksersis og idrett.

§1
Lover for Skansens Bataljon.

Hva er så lystelig å gå som marsjparaden oppå Skansen, hvor Fløyfjell skuer ned derpå, og skogens trær, de vakter står. Mens fanegarden bærer de gamle faner frem og hjem, de unge med geværer alltid ring vil slå om dem.

1. vers "Marsj for Skansens
Bataljon".