BUEKORPSENES DAG 2022

30. MAI 2022

IntroHvert fjerde år skjer det noe helt ekstraordinært i Bergen by. Noe resten av landet, rettere sagt, noe resten av verden ikke har æren av å arrangere.

Alle byens buekorps møter hverandre for å kåre hvem som har den beste slageren og beste fanebæreren i verden. 

 

I 2018 tok Dræggens buekorps og Laksevågs titlene, med Skansen i finalen for Fanebærerkonkurransen, og i år var målet å ta begge pokaler hjem. Slagerpokal for femte gang og fanebærer for første gang.

 

Lørdag 28. Mai stilte Rådet, Bajonettgarden og Slagergjengen opp ved Bergen Katedralskole og la retningen mot festplassen for å delta i innledende runder.

Rekkefølgen på korpsene var tidligere trukket av sjefsrådet, og Skansen var sist i år.

 

Slagerkonkurransene var først ut og i år var det Tamburmajor, Fredrik Andersen som representerte Skanseguttene, og uten tvil en representant med slagerblod. Hans far vant nemlig slagerkonkurransen på Buekorpsenes dag for Nygaards Bataljon i sin tid som aktiv buekorpsgutt. 

 

Etterfulgt var fanebærerkonkurransen som i år bar et stort preg av et forferdelig vindforhold. Fanebærerne stod foran en stor test. Fanebæreren til Skansens var i år Cochise Holland, som også var fanebærer i 2018, denne gangen på utkikk etter revansje og tittel som Skansens første vinner av Fanebærerpokalen. Vinden var noe for seg selv og et stort vindkast rev med duken og nesten hele Cochise rett ved slutten av paraden. Dette resulterte i at han glapp fanen, men klarte å holde den oppe uten å falle ut av takt med musikken. Det satt likevel frykten i at det kostet finaleplassen.

 

Utmarsj fra Festplassen tok Skanseguttene rett tilbake til Skansen hvor det ble gjort klar til oppstilling, men ikke før Skanseguttene fikk besøk av tidligere Statsminister, Erna Solberg, som kom for å se på buekorpsene. 

 

Ikke lenge etter stilte Skansens Bataljon på linje. 40 staute Skansegutter sto glar for å delta i prosesjonen av buekorps og alle var spent. Ned svingene og inn mot Koengen hvor alle buekorpsene skulle møtes for mat og drikke. Gjennom hele Bergen by kunne en høre buekorps og deres gamlekarer, og med alle samlet på koengen ventet alle i byn på å se det store toget av buekorps som snart skulle strekke seg over hele bryggen. 

Og like etter buekorpsgutter og jenter, gamlekarer og madammer, var ferdig å spise, rettet de seg mot Festplassen. I en sterk solstek tok de seg alle over bryggen og Torget, var det nok flere buekorps som ønsket de kun hadde skjorter til uniform slik Løvstakkens og Laksevågs, men alle holdt seg stram og i takt helt frem til Festplassen hvor det var innmarsj til hvert korps sine respektive sanger.

 

På Festplassen var det god stemning, været var blitt bedre enn det var ved innledende og Bryggesjauerne stod ansvarlig for musikalsk Bergensunderholdning, og taler fra Bergens Ordfører og representant fra BKD-Komiteen. 

 

Så skulle finalister ropes opp. 

I år var det Sydnæs, Wesselengens og Skutevikens som kvalifiserte til finale i slagerkonkurransen. Da Fredrik slo fantastisk flott, var det ikke hans dag denne gang. Men Skansegutter og Sandviksgutter la all sin tro til allierende Tambur, Karl fra Sydnæs. 

 

Ved opprop av Fanebærere var det Wesselengens, Laksevågs, og ingen andre en Skansens Bataljon, som ble ropt opp til finale!

Tross uhellet vinden medførte hadde Cochise likevel utført en parade flott nok til å kvalisere seg til finalen for en andre gang i sitt liv og tredje gang for Skansens i fanebærerkonkurransen. 

Vindforholdene var litt bedre enn tidligere på dagen men selv under finaleparaden kom det et kast så sterkt at Lagsevågs fane ble slått inn i Skansens. 

 

Med Divisjonen slått og parader vel gjennomført var det bare for dommerne å bedømme hvem som i år skulle ta seieren.

Etter lang ventetid med god underholdning, var resultatene klar.

 

For første gang i historien var det samme korps som vant begge konkurranser. 

Skansens nære nabo – Wesselengens Bataljon, stakk av med begge pokaler.

Da det var stort håp og en flott innsats klarte Skansens dessverre ikke ta hjem en pokal. Det ble tatt med stor sorg, men Skansegutter holder hodet høyt og kommer tilbake sterkere.

 

Det ble holdt en felles parade for alle korpsene på festplassen etterfulgt av Nystemten sunget av alle oppmøtte. Så var det utmarsj og Skansen rettet seg hjemover.

 

Yngre som eldre Skansegutter gikk side om side gjennom byn frem til Vetrlidsallmenningen hvor gamlekarene tok til front og ledet vei til Tårnet.

På Skansen ble det holdt parade og med det var Buekorpsenes Dag 2022 over.

 

Til 30. Mai 2026 øves det hardt.

Skroll til toppen